BPM, wat is dat eigenlijk?

BPM

Wanneer je een auto of een motor koopt in het buitenland, is het een logische vervolgstap dat je deze laat importeren. Daar komt het nodige papier- en regelwerk bij kijken; je moet zorgen dat het voertuig van de verkoper naar de haven wordt gebracht, je moet een maatschappij vinden die jouw motor of auto verscheept, vervolgens moet het voertuig ook nog vanaf de haven in Nederland bij jou worden afgeleverd en je moet alle documenten die hierbij horen in orde maken zoals het kentekenbewijs. Daarnaast zal je ook te maken krijgen met de BPM. Maar wat is dat eigenlijk?

Belasting voor de motorrijtuigen

Voor elk voertuig moet je een aantal belastingen betalen, zoals de wegenbelasting en de BPM. De laatste is de afkorting voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen, deze heffing betaal je in verband met de CO2-uitstoot van het voertuig. Welk tarief jij precies moet betalen, wordt bepaald aan de hand van een aantal richtlijnen zoals het bouwjaar, de kilometerstand en de huidige staat van de auto. De BPM omzeilen is niet mogelijk, omdat dit onderdeel uitmaakt van de registratie van je auto. Het is in sommige gevallen wel mogelijk om de BPM voor een gedeelte af te schrijven of gebruik te maken van de ondernemersregeling. Neem in dit geval contact op met de Belastingdienst voor de voorwaarden.

Variabele kosten

Zoals aangegeven, kan de hoogte van de BPM die jij moet betalen bij het importeren van een voertuig dus verschillen. Het voertuig zelf wordt altijd ingedeeld in een bepaalde categorie, waar ook weer een bepaalde regelgeving achter zit. Zo wordt bijvoorbeeld een kampeerauto als een personenauto gezien en een vrachtauto waar extra stoelen in zijn gebouwd met als doel om personen in te vervoeren is ook weer een personenauto. Daarnaast kan het ook verschillen wie er aangifte moet doen van de BPM, betaal je soms alleen de rest BPM of kan je deze heffing zelf terugvragen via de Belastingdienst.

BPM berekenen

Dus heb je een auto of motor gekocht in het buitenland? Bereken dan ook gelijk de BPM, zodat je een helder plaatje hebt van alle kosten. Je hoeft nu niet vanaf nul te beginnen om aan alle informatie te komen, er zijn ook handige tools en bedrijven die je op weg kunnen helpen om duidelijkheid te krijgen over dit bedrag. BPM berekenen met MijnBPM is in dit geval een goede oplossing. Als import krijgen zij dagelijks te maken met vragen over de import van voertuigen, alle bijbehorende kosten en hoe je deze zo laat mogelijk kunt houden. Neem contact op voor een gratis BPM indicatie.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*