Inruilen auto – Handige tips en informatie

Inruilen auto

Wil jij je auto inruilen voor een andere auto? Veel mensen kiezen voor deze optie, maar een fout die vaak wordt gemaakt is naar de dealer zijn zonder enige voor kennis en de auto ter plekke inruilen voor een andere. Dit is zonde wanneer je weet dat je meer voor je huidige auto had kunnen krijgen. Lees onze tips en informatie en haal het maximale uit jouw auto.

Bepaal de dagwaarde van je auto alvorens het auto inruilen

Stel je voor dat je naar de dealer rijdt en van de verkoper in de garage te horen krijgt voor welke auto’s je jouw voertuig in kunt ruilen en hoeveel je nog bij moet betalen. Dit klinkt als een makkelijk optie, maar weet jij hoeveel je auto op dit moment waard is en hoeveel de auto waard is waarvoor je nog moet bijbetalen?

In de meeste gevallen betaal je vele meer bij dan het verschil in waarde tussen jouw auto en die van de dealer. Dit is op zich ook logisch, want een dealer is commercieel ingesteld. Wanneer hij geen winst maakt is de hele deal voor hem niet interessant, want hij moet ten slotte winst maken op jouw auto.

Houd het voorgaande in gedachten. Voordat je naar de dealer gaat kun je jouw auto online taxeren. Door je auto online te taxeren weet je de dagwaarde van je wagen. De dagwaarde is overigens niet de werkelijk waarde, want de dagwaarde is gebaseerd op het bouwjaar, het model en de kilometerstand. De staat van je auto is er niet bij meegenomen, maar de online waardebepaling geeft je al wel een indicatie van jouw autowaarde.

De dagwaarde van de auto die je koopt

Niet alleen van je eigen auto wil je de dagwaarde weten, maar natuurlijk ook van die auto waarvan je op het punt staat om hem te kopen. Via dezelfde taxatietool bereken je de dagwaarde van iedere auto. Zie je een auto in de garage staan? Pak je smartphone erbij en bereken de dagwaarde direct online. Op deze manier weet je of het bedrag dat de dealer noemt een eerlijk bedrag is. Gebruik het desnoods om de dealer te overtuigen dat de verkoopprijs naar beneden kan wanneer het verschil bijzonder groot is.

Voorbereiding is het halve werk

Zorg voor betrouwbaarheid bij de dealer en geef hem of haar niet de mogelijkheid om verder te onderhandelen over de prijs. Dit doe je door alle benodigde spullen bij de hand te hebben, zoals het onderhoudsboekje, de sleutels en alle andere zaken die nodig zijn. Een schone auto en slechte onderdelen vervangen is net zo belangrijk. Wij hebben een hele pagina met tips om de waarde van je auto te verhogen, maar we zetten de belangrijkste hieronder op een rij om te gebruiken tijdens je auto inruilen.

  • Maak de auto schoon
  • Zorg voor een geldige APK
  • Heb alle documenten compleet
  • Vervang slechte en kapotte onderdelen

Vergeet niet te onderhandelen!

Vergeet niet te onderhandelen over de prijs van je auto. De prijs die de verkoper bepaald word altijd gemaakt met de gedachte in het achterhoofd dat er altijd wordt onderhandeld. Ga jij dus direct akkoord met het bod van de dealer? Dan weet je dat je te veel betaalt voor het voertuig. Niet iedereen is weggelegd voor het onderhandelen over de prijs. Toch is het voor iedereen het proberen waard, want niet geschoten is altijd mis geschoten. De onderstaande tips helpen je bij het onderhandelen tijdens auto inruilen.

Onderhandelen tijdens auto inruilen

  • Wees zeker van je zaak. De kracht van het onderhandelen is om sterk in je schoenen te staan en overtuigend over te komen. Daarvoor zul je eerst jezelf moeten overtuigen. Overtuig jezelf dat jouw auto meer waard is dan wat de dealer zegt en blijf hier ook achter staat. Datzelfde geldt voor de auto die de dealer aan jou wil verkopen.
  • Bereid je ook goed voor en weet waar je naar op zoek bent. Dit geeft de dealer minder ruimte om het onderhandelingsgesprek te bepalen. Wat voor auto wil je hebben? Wat is het maximale bedrag dat je bereid bent om bij te betalen? Wat is het bedrag dat je minimaal voor je huidige auto wilt ontvangen? Dit zijn belangrijke vragen om antwoord op te hebben voordat je het gesprek ingaat.
  • Kom niet te enthousiast over, ook wanneer je dat wel bent. Een dealer is erop getraind te herkennen hoe graag iemand een auto wilt hebben. Ziet hij of zij dat jij een auto graag wil? Dan is de kans klein dat je nog kunt afdingen op het voertuig.
  • Maak meerdere proefritten in verschillende auto voordat je jouw huidige inruilt. Zo krijg je een goede indruk van de verschillende auto’s en weet je welke het beste bij jou past.
  • Heb jij zelf minder verstand van auto’s? Neem dan een kennis mee die dat wel heeft en je helpt bij je auto inruilen bij de dealer. Een dealer heeft al snel door wie er wel of geen verstand van auto’s heeft en zal dat naar zijn eigen kracht gebruiken.

Levert auto inruilen het meeste op?

Je auto inruilen levert lang niet altijd het meeste op. Dat komt voornamelijk doordat de dealer een winstmarge wil maken op je auto. Wie het hoogste bedrag aan zijn of haar auto over wil houden kan beter een advertentie online plaatsen en de auto zo verkopen. Nadeel is dat hier meer tijd voor nodig is, er proefritten nodig zijn en het geen garantie geeft op het verkopen van je auto. Een betere keuze is daarom om beide mogelijkheden te gebruiken. Lukt het je niet om de auto online via een advertentie te verkopen voor een goed prijs? Dan kun je daarna altijd nog kiezen om je auto in te ruilen bij de dealer.

De dealer geeft veel minder dat de waarde van je auto

Het is niet ongewoon dat de dealer veel minder geeft dan de waarde van je auto. Dit gebeurt wanneer de staat van de auto slecht is, de auto niet goed is onderhouden of wanneer je beschikt over een impopulair model. De autodealer moet jouw auto met een marge weer verder verkopen. Een auto die impopulair kan hij moeilijk zelf kwijt voor een goede prijs. Daarnaast krijgt de garage te maken met kosten voor het opknappen van je auto.

In deze situatie  kun je kiezen uit drie mogelijkheden. Nummer 1 is om voet bij stuk te houden en niet te zakken met de prijs. Je ziet vervolgens hoe de dealer hierop reageert. Optie nummer 2 is om zelf op zoek te gaan naar een koper en niet voor inruilen bij de dealer. De laatste optie is om akkoord te gaan met het bod van de dealer en een lager bedrag te accepteren.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*