Auto verkopen tips

Tips auto verkopen

Je hebt jarenlang plezier gehad van je mooie auto, maar dan wordt het tijd voor een nieuwe auto. Tijdens het verkopen van je auto wil je natuurlijk het onderste uit de kan halen. De optimale verkoopprijs en niet al te veel gedoe. Wij helpen je met de juiste tips.

Tips om je auto te verkopen volgens de juiste stappen

Belangrijk is om jezelf allereerst een aantal vragen te stellen. Breng voor jezelf de situatie en jouw wensen in kaart, zodat je de verkoopmethode hierop af kunt stemmen. Wat voor auto heb je? Hoe oud is deze? Dit zijn enkele vragen over de situatie. Vraag jezelf verder af wat voor jou belangrijk is. Wil je jouw auto snel verkopen, voor de beste prijs of hecht je de meeste waarde aan een betrouwbare verkoop.

Vervolgens doorloop je verschillende stappen om tot de verkoop te komen. Hieronder hebben we de verschillende fasen voor je op een rij gezet, waarna we deze dieper behandelen.

 1. Verhoog de waarde van je auto
 2. Bezit een geldige APK en NAP
 3. Breng de verkoopkanalen in kaart
 4. Bepaal de verkoopprijs
 5. Het opstellen van een advertentie
 6. Onderhandel tips tijdens proefritten en het contact
 7. De overdracht van je auto

1) De autowaarde naar boven halen

Om het meeste uit je auto te halen is het belangrijk om deze zo goed mogelijk te presenteren en zo de autowaarde te verhogen. Dat doe je door de auto op te knappen en schoon te maken. Een goed verzorgde auto levert nu eenmaal meer op dan een auto die er slecht verzorgd uitziet. Presenteer je auto dus zo goed mogelijk. Enkele tips zijn de wieldoppen, de velgen en de kentekenplaat. Dit zijn onderdelen die het meest opvallend zijn en gemakkelijk zijn schoon te maken of vervangen worden. Datzelfde geldt voor automatten en het schoonmaken van het interieur.

2) Geldige APK en een NAP

Een onderdeel die onmisbaar is bij het verkopen van de auto dat is de APK. De APK is de Algemeen Periodieke Keuring die bij de meeste auto’s jaarlijks wordt gedaan. Een auto zonder APK mag de weg niet op en is daarom niet interessant voor de meeste kopers. Zorg daarom bij het verkopen van je auto voor een geldige keuring.

3) Breng de verkoopkanalen in kaart

De verkoopkanalen in kaart brengen is ontzettend belangrijk. Door de komst van het internet is het tegenwoordig op veel verschillende manieren mogelijk om je auto te verkopen. Dit lijkt een voordeel, maar door de vele mogelijkheden is het soms lastig om de juiste te kiezen. Hieronder zetten we een aantal kanalen op een rij met wanneer welke interessant is:

 • Advertentie websites: Plaats een online advertentie, zodat je auto zichtbaar wordt voor alle Nederlanders. Gebruik deze tip wanneer je een goed bod voor je auto wilt ontvangen en je de tijd hebt om te verkopen.
 • Binnen je eigen kenniskring: Dit is niet in alle situaties de beste tip. Houd er rekening mee dat er in de toekomst iets mis kan zijn met de auto en dat dit voor problemen kan zorgen. Uiteraard wil je dit binnen je kenniskring voorkomen, maar het is wel een geschikte manier om je auto snel te verkopen aan iemand die je vertrouwt en graag een plezier doet met jouw auto.
 • Aan de dealer: Je auto zo snel mogelijk verkopen? Maak dan gebruik van deze tip. Bij de meeste dealers verkoop je jouw auto al dezelfde dag. Snel verkopen is een groot voordeel, maar het nadeel is dat je bij de dealer vaak niet de beste prijs krijgt.
 • Speciale auto verkoop websites: Naas de algemene advertentie websites en de dealer zijn er websites die zijn gespecialiseerd in het kopen van auto’s. In veel gevallen is het gratis om je auto te taxeren en een bod te ontvangen.

4) Bepaal de verkoopprijs

Het bepalen van de verkoopprijs voor je auto is een van de belangrijkste momenten. De verkoopprijs bepaalt tot slot het bedrag dat je ontvangt voor je auto. Om de verkoopprijs te bepalen moet je eerst weten hoeveel je auto waard is. Dat doe je via een online waardebepaling. Voer je kenteken of je autogegevens in en binnen een paar tellen ontvang je de dagwaarde.

Let op dat de dagwaarde niet de verkoopwaarde van jouw auto is, maar een waardebepaling op basis van het model van de auto, de kilometerstand en het bouwjaar. De staat van de auto is een factor die niet mee wordt genomen tijdens het bepalen van de dagwaarde.

5) Opstellen van de advertentie

Het maken van de advertentie wordt vaak onderschat. Vergeet niet dat er dagelijks duizenden advertenties online worden geplaatst en dat het in veel gevallen geld kost om een advertentie te plaatsen. Ook loopt de verzekering ondertussen nog door en betaal je wegenbelasting gedurende de tijd dat je auto te koop staat. Je wilt daarom dat jouw advertentie opvalt tussen de rest van de advertenties.

Duidelijk foto’s van alle invalshoeken, een grondige beschrijving en het vermelden van alle belangrijkste gegevens is belangrijk. Denk aan de kilometerstand, eventuele schadeplekken, de APK datum, onderhoudsgeschiedenis en andere zaken. Schade zorgt overigens niet direct voor een negatieve situatie, maar kan juist zorgen voor meer betrouwbaarheid.

6) Onderhandel tips tijdens proefritten en het contact

Belangrijk is om altijd eerlijk en betrouwbaar over te komen. Zodra er een koper bij je langskomt is het tijd om te gaan onderhandelen. Je kunt er vanuit gaan dat de koper de prijs omlaag wil. Bepaal daarom van tevoren of je hiertoe bereid zult zijn of niet, maar daal niet direct met de koper mee. Probeer aan te voelen in hoeverre de koper te auto wil hebben en of hij of zij aan het bluffen is.

Denk je dat er niks anders op zit dan akkoord te gaan met de daling? Alleen dan is het interessant om in prijs omlaag te gaan, mits het natuurlijk binnen jouw minimale bedrag blijft. Ook hoef je niet direct akkoord te gaan met het bedrag van de potentiële koper, maar kun je hier ook tussenin gaan zitten.

De potentiële koper zal ook altijd een proefrit willen maken in je auto. Wanneer hij of zij een rondje maakt is het belangrijk om mee te rijden. Tijdens deze rit kun je namelijk direct meer informatie over de auto geven. Eventuele vragen zijn ook direct te beantwoorden, zodat je meteen de twijfels bij de persoon kunt wegnemen.

7) De overdracht van je auto

Zodra de koper akkoord heeft gegeven is het nog niet officieel. Pas wanneer je het geld hebt ontvangen en de auto is overgeschreven weet je zeker dat alles rond is. Kies daarom voor een betrouwbare betaalmethode. Een contante betaling is altijd betrouwbaar, want je krijgt direct het geld te zien en je kunt het natellen. Echter is het bij een groot bedrag niet altijd de meest handige optie. Wanneer je via bankoverschrijving betaalt dan kun je altijd om een bevestiging van de bank vragen.

Zorg verder dat je alle documenten compleet hebt om de auto direct over te schrijven. Des te gemakkelijker te gaat des te kleiner de kans op fouten. Hier zorg je voor door alles goed te plannen. Zoek daarom van tevoren uit hoe het overschrijven van een auto in zijn werk gaat.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*