Is je autoruit blinderen een goed idee of niet?

Autoruiten blinderen

Een autoruit blinderen is in de praktijk zeer eenvoudig mogelijk. Waar veel mensen echter in eerste instantie geen rekening mee blijken te houden is dat er in Nederland een behoorlijk strenge regelgeving voor geldt. Neem nu bijvoorbeeld het blinderen van de voorruit van je auto.

Wanneer je dit gaat doen en dit als resultaat heeft dat er minder licht naar binnen in het voertuig wordt doorgelaten is dit bij wet verboden. Op het ogenblik dat je met je auto op de openbare weg wenst te rijden moet er dan ook steeds voor worden gezorgd dat de voorruit ten minste 75 procent lichtdoorlatend is. Dit geldt niet voor de zijruiten.

De zijruiten welke zich aan de voorkant van het voertuig bevinden (dus niet degene achteraan) dienen op z’n minst 70 procent lichtdoorlatend te zijn. Wil jij ook graag jouw autoruit blinderen? Hou dan beslist rekening met de informatie zoals aangegeven hier op deze pagina! 

De impact van je autoruit blinderen op de verkeersveiligheid 

Veel mensen vinden het vervelend dat ze hun voorruit en de zijruiten aan de voorkant van de auto niet kunnen laten blinderen… althans niet zoals zij dit wellicht in gedachten hebben. Ondanks het feit dat we dit begrijpen moet er toch altijd rekening worden gehouden met de verkeersveiligheid. Een auto die van alle kanten is geblindeerd (ze bestaan wel degelijk, want dit is niet overal verboden) ziet er natuurlijk stoer uit, maar echt veilig is het natuurlijk niet. Dat volledig een autoruit blinderen aan de voorkant van het voertuig niet is toegestaan heeft onder meer te maken met het feit dat oogcontact tussen weggebruikers een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verkeersveiligheid. Dit geldt natuurlijk niet in het minst bij donkere of regenachtige weersomstandigheden. 

Betekent dit dat getinte ruiten geen invloed hebben op de

verkeersveiligheid bij zonnig weer? Uiteraard niet. Je autoruit blinderen kan er namelijk voor zorgen dat er bij het dragen van een zonnebril bij aanwezigheid van coatings of folies zeer gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Ook hiervoor moet je dus absoluut zeer aandachtig zijn! Ondanks het feit dat een autoruit blinderen dus visueel zeker kan bijdragen aan de uitstraling van je auto spreekt het voor zich dat dit nooit ten koste mag gaan van jouw veiligheid en deze van andere weggebruikers.

Worden getinte autoruiten gecontroleerd?

Ondanks het feit dat er geen enkele reden is om je autoruit blinderen niet te doen is het aldus wel van belang om met een aantal zaken rekening te houden. Veel mensen gaan er vanuit dat de politie niet vlug controle gaat doen voor wat de tint van de autoruiten betreft, maar in de praktijk is dit wel degelijk het geval.

De politie beschikt voor het controleren van getinte ruiten in Nederland en in tal van verschillende, andere landen over speciale meetapparatuur. Deze toestellen kunnen op zeer efficiënte wijze de lichtdoorlatendheid van de ruiten controleren. Hou er rekening mee dat het te fel tinten van (in het bijzonder) de zijruiten vooraan en de voorruit ervoor kan zorgen dat het kenteken wordt ingevorderd. Vaak heb je dan vier weken de tijd om ervoor te zorgen dat je auto terug aan de opgelegde eisen voldoet.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*