Auto verkopen particulier

Auto verkopen particulier

Je auto heeft zijn beste tijd gehad of het is simpelweg een goed moment voor een nieuwe auto. Om van je auto af te komen kun je deze particulier verkopen. Hiermee behaal je simpelweg het grootste bereik dat er te halen valt. Er komt echter nog meer bij kijken. Wat heb je bijvoorbeeld allemaal nodig bij je auto particulier verkopen, hoe doe je dit het beste en wat zijn de voor- en nadelen. Deze vragen worden o.a. hier beantwoord.

Wat heb je nodig bij auto verkopen particulier?

Je auto aan een particulier verkopen houdt in dat je op zoek gaat naar een particuliere koper voor jouw occasion. Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar een garage of bedrijf waar je jouw auto aan verkoopt. Door dit zelf te regelen is het wel belangrijk dat je alle belangrijke zaken voor elkaar hebt voordat je een koper vindt. Dit zorgt voor een snelle en probleemloze verkoop. Zaken die je nodig hebt zijn de autopapieren, de voorbereidingen voor de verkoop en natuurlijk potentiële kopers. Deze laatstgenoemde vind je op veel verschillende manieren waar we het later op deze pagina over zullen hebben.

De autopapieren

Zonder autopapieren is het niet mogelijk om je auto te verkopen. De auto moet worden overgeschreven en dat gaat met behulp van de papieren. Dit is ook wel een andere benaming voor het kentekenbewijs. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van een kentekenbewijs, maar mensen die hun auto al lang hebben kunnen ook nog in het bezit zijn van de traditionele autopapieren. Hieronder geven we de documenten die nodig zijn bij zowel de traditionele papieren als bij de nieuwe/huidige kentekencard.

Bij de traditionele autopapieren

  • Deel 1a: Dit is het voertuigbewijs. Deze moet je tevens altijd bij je hebben wanneer je rijdt met de auto. Indien de politie er naar vraagt moet je in staat zijn om deze te kunnen tonen.
  • Deel 1b: De tenaamstelling. Hier staan de gegevens van de eigenaar van het voertuig op. Ook de meldcode die nodig is bij het verzekeren van de auto staat hierop vermeld.
  • Deel 2: Het overschrijvingsbewijs: Deze is nodig om het voertuig over te schrijven op een andere naam. Raadzaam is om deze niet in het voertuig te bewaren in geval met diefstal.

Bij de kentekencard:

  • De kentekencard
  • De tenaamstellingscode: Deze bestaat niet meer uit het traditionele papier, maar uit een code. Wanneer de auto particulier wordt verkocht dan wordt er een nieuwe code aangemaakt.

Ben je niet in staat om over de bovenstaande documenten te beschikken, doordat je een van deze kwijt bent? Dan is het ook niet mogelijk om je auto particulier te verkopen. Zorg ervoor dat je een nieuwe kentekencard aanvraagt bij de RDW, zodat je jouw auto wel kunt verkopen.

Auto voorbereiden voor verkoop

Wie zijn of haar auto particulier verkoop wil er zoveel mogelijk voor ontvangen. Zorg dat je auto aantrekkelijk is voor particuliere kopers. Maak hem ten eerste goed schoon, maar goed foto’s van alle invalshoeken voor een geslaagde advertentie en doe de nodige reparaties en onderhoud. Wij hebben een pagina gemaakt met informatie over alles over de autowaarde te verhogen. Een van de belangrijkste dingen is om te zorgen voor een APK, Algemeen Periodieke Keuring.

Daarnaast is het raadzaam om te zorgen voor een nationale autopas (NAP). Dit is een pas die de kilometerstand bij ieder garagebezoek registreert. Op deze manier kan er makkelijk worden achterhaald of er is gesjoemeld met het aantal kilometers van het voertuig. Omdat een auto met minder kilometers meer geld waard is wordt de kilometerteller regelmatig achteruit gedraaid. Onderzoek wijst zelfs uit dat 1 op de 20 auto’s hiermee te maken heeft. Een nationale autopas geeft vertrouwen aan de koper. Heb je de waarde van je auto zoveel mogelijk gestimuleerd? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar de potentiële kopers.

Waar kan ik mijn auto particulier verkopen?

De opkomst van het internet heeft een hele nieuwe markt gebracht voor de autobranche. Deze heeft het mogelijk gemaakt om occasions in heel Nederland aan particulieren te verkopen. Dit heeft gezorgd voor veel nieuwe en bestaande websites die op de vraag hebben ingespeeld van de verkoop van occasions. Hieronder geven we de bekende advertentiewebsites voor de verkoop van occasions.

  • Marktplaats: De bekendste en grootste advertentiewebsite om je auto te verkopen aan particulieren is Marktplaats. Je betaalt eenmalige kosten voor het plaatsen van je advertentie. Om je auto meer op te laten vallen en je advertentie weer bovenaan de resultaten te laten komen kun je ook voor betalen.
  • Speurders: Een grote websites en vele advertenties voor tweedehands auto’s. Bovendien is het geheel gratis om je auto te plaatsen. Om deze meer op te laten vallen heb je zelf de keuze om te betalen.
  • Autoscout24: Compleet gericht op de verkoop van tweedehands auto’s. Een van de grootste en bekendste websites op het gebied van occasion verkoop.

De voor- en nadelen van particulier auto verkopen

De keuze om een auto wel of niet particulier te verkopen hangt af van jouw situatie. Denk goed na over de verschillende voordelen en de nadelen die samengaan met het particulier verkopen van de auto. Zodoende weet je of het voor jou een goede keuze is om dit wel of niet te doen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*