Wanneer is het beter om te kiezen voor financial lease of operational lease

Financial operational lease

Als je net een bedrijf bent gestart en je moet nadenken over een bedrijfswagen dan kom je voor een keuze te staan. Koop je een auto of kan je er beter één leasen? Een auto kopen kost je meteen een smak geld dus leasen kan een uitkomst zijn. Je kunt dan je geld in je bedrijf investeren. Welke leasevorm past het beste bij jou?

Het grootste verschil tussen operational en financial lease

Het grootste verschil tussen deze twee leasevormen is de eigendom van de auto. Bij financial lease is de leaseauto aan het einde van het contract van jou. Je profiteert dus direct van fiscale voordelen. Bij operational lease is dit niet zo, je moet de auto aan het einde van het contract weer inleveren. 

Operational lease heeft nog twee extra varianten. De eerste optie is full operational lease. Je hebt dan extra kosten zoals onderhoud en verzekering. Deze zijn bij je maandelijkse lasten inbegrepen. De tweede optie is netto operational lease. Kies je voor deze tweede optie dan regel je zelf de reparaties en verzekeringen. We zetten de verschillen nog even op een rij:

Financial lease:

  • Is te vergelijken met een hypotheek
  • Auto wordt jouw eigendom
  • Extra kosten voor eigen rekening
  • Fiscale voordelen

Operational lease:

  • Is te vergelijken met een huurhuis
  • Auto weer inleveren na beëindiging leasecontract
  • Extra kosten kunnen inbegrepen zijn
  • Geen fiscale voordelen

Zijn er voor- en nadelen bij het leasen van een auto

Bij het leasen betaal je een vast maandbedrag voor je auto. Na afloop van het contract is de auto helemaal van jou. De auto staat op je balans en je profiteert dus van fiscale voordelen vanaf dag één. Je koopt de auto op termijn en betaalt dus per maand. Op die manier heb je minder kapitaal nodig. Je houdt meer geld over per maand wat je in je bedrijf kunt investeren. Het biedt jouw bedrijf mogelijkheden om te groeien. Je hebt bij financial lease geen kilometerbeperking en kan zorgeloos rijden. Meer weten over de verschillen? Alle informatie is te vinden onder het blauwe linkje.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*